Skip to main content
 • Opleiding Overheid

  Bestuursassistent bij de overheid 

  4-daagse opleiding  voor bestuurssecretaresses werkzaam binnen de overheid

  Je wilt je verder ontwikkelen, de diepte in en meer inhoud. Of je doet nu al meer dan de gemiddelde bestuurssecretaresse en wilt vooral (achtergrond)kennis en specifieke vaardigheden opdoen om vol vertrouwen je functie verder vorm te geven.

  Tijdens deze 4-daagse opleiding op HBO-niveau leer je op welke vlakken je een waardevolle aanvulling op niveau kunt bieden en hoe je je (nieuwe) functie optimaal vorm geeft. Doorgroeien van bestuurssecretaresse naar bestuursassistent vraagt om de ontwikkeling van aanvullende specifieke kennis, competenties en vaardigheden, met name op het gebied van:

  • Openbaar bestuur
   Je krijgt een helder overzicht van de overheidsstructuur  en de principes van openbaar bestuur en zicht op de rol van en samenwerkingen tussen overheidsinstanties op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Dit maakt dat jij je (nog) beter tot medeoverheden kunt verhouden.  

  • Regie op besluitvormingsprocessen
   De mogelijke taken en verantwoordelijkheden van de bestuursassistent bij het stroomlijnen en bewaken van de besluitvormingsprocessen.

  • Planning en controlcyclus: de vertaling naar jouw werk 
   Meer inzicht in de processen rondom budgetten, de begroting- en jaarplancyclus en beleids- en beheersdocumenten (zoals bijvoorbeeld de kadernota) versterkt je kracht als bestuursassistent. 

  • Wetten, voorschriften en beleidslijnen
   Enige inhoudelijke kennis van wetten over openbaarheid van bestuur en bestuurlijk en ambtelijke integriteit.

  • Stakeholdercontact en het voorkomen van (bijna-)crisis
   De bestuursassistent heeft te maken met  verwachtingen, eisen en belangen van burgers, politici, (maatschappelijke) organisaties en de pers. Je krijgt zicht op jouw mogelijke rol hierbij.

  • Overtuigen, positief beïnvloeden en omgaan met weerstand
   Als bestuursassistent heb je geen formele macht, maar ben je wel (mede)verantwoordelijk voor een gezamenlijk resultaat. Leren beïnvloeden is dan essentieel.

  Resultaat

  Je hebt kennis en vaardigheden opgedaan om deze (nieuwe) functie vorm en inhoud te geven. Je draagt bij aan het waarmaken van bestuurlijke ambities. Je kunt prioriteiten te stellen, hebt vertrouwen in jezelf en durft te handelen!

  Lees je deze pagina op je mobiele telefoon?
  Scrol dan even verder, na het witte vlak volgt meer praktische informatie!

 • Sprekers

  Sprekers

  Ingrid de Jong, programma-manager / medeoprichter Kennismiddagen VOF. 
  ‘We hebben een uitgekiend programma samengesteld en deskundige en bevlogen sprekers gevonden die graag hun kennis en ervaring met jullie delen. Zij zien er naar uit om mee te werken aan de opleiding tot Bestuursassistent bij de overheid!

  .

  Myriam de Roo, senior coach en trainer, is een ervaren mensgerichte professional. Zij begeleidt al meer dan 25 jaar medewerkers en teams in werkgerichte vraagstukken. Vanuit een goed contact met de ander weet ze scherp en met humor de kern te raken. Zo krijgt ze bewustwording en beweging voor elkaar.

  .

  Ellis Melissant heeft ruime ervaring als directie- en bestuursassistent bij verschillende organisaties. In 2018 maakte zij deel uit van de eerste groep deelnemers aan de opleiding Bestuursassistent. Nu neemt zij als co-trainer de deelnemers mee in de dagelijkse praktijk door haar werkervaring te delen en te laten zien hoe de nieuwe kennis meteen in de praktijk kan worden gebracht.

  .

  .Alexander Meijer is interim-directeur en mentor en heeft kennis van de diverse bestuurlijke organisaties. Hij werkt al 26 jaar binnen de overheid, merendeels op managementniveau / algemeen directeur. Alexander weet de soms complexe materie op een aansprekende manier over te brengen.

  .

  Huug Derksen, bestuurlijk adviseur, heeft meer dan 45 jaar bij de overheid gewerkt. Eerst bij de politie en later binnen de gemeentelijke overheid. Hij is onder meer gemeentesecretaris van Zaltbommel geweest en directeur van Regio Rivierenland. De laatste drie jaren heeft hij waargenomen als interim gemeentesecretaris. ‘Als bestuurskundige ligt mijn hart bij het openbaar bestuur en de wijze waarop betrokkenen betekenis geven aan hun bestuurlijke taak.‘ 

  Rian Joppe werkt voor diverse overheden als communicatiestrateeg en woordvoerder. ‘Hierbij richt ik me op de maatschappelijke impact, gedragsverandering en transities van organisaties. Ook coach ik regelmatig professionals en begeleid ik teams in ontwikkeling.’ Rian deelt haar kennis en expertise tijdens het onderdeel ‘Stakeholdercontact en het voorkomen van (bijna-)crisis’.

 • Deelnemers 2024

  Een secretaresse uit deze organisatie schreef zich in voor april/mei 2024

  • Provincie Noord-Holland / Haarlem  Gereserveerde plekken: 0

 • Ervaringen

  ‘Boeiend, interactief en supertof’!

  In zorg en onderwijs volgden al meer dan 150 deelnemers de gelijksoortige opleidingen ‘Bestuursassistent in de zorg‘ en ‘Bestuursassistent in het onderwijs’

  We zijn blij deze succesvolle  opleiding nu ook voor bestuursondersteuners binnen de overheid aan te kunnen bieden!

  Na afloop van de eerste opleiding in het voorjaar 2024 vind je hier feedback en referenties van deelnemende bestuurssecretaresses uit de overheid. Nu geven we je vast  een indruk vanuit zorg en onderwijs: 

  ‘Een aanrader. Behalve dat je veel kennis opdoet, leer je ook collega’s van andere organisaties kennen. Buiten de scholing om weten we elkaar ook te vinden om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen. Mijn ervaring met de opleiding was zeer positief!’
  Marion Post-Bloemhof, Directie-/bestuursassistente bij Zorgroep Liante
  (destijds, nu bestuurssecretaresse bij gemeente Ooststellingerwerf)

  ‘Dag 1 van 4 van de opleiding Bestuursassistent  in de zorg zit er op. Zo’n dag waar je denkt; Yes dit is het! Heerlijk om te kunnen sparren met enthousiaste collega’s (lees: kanjers van secretaresses) uit de zorg. 
  Liseth Brockotter, Secretaresse Raad van Bestuur & Raad van Toezicht, Roessingh, Centrum voor Revalidatie

  ‘Programma inhoudelijk goed niveau en toepasbaar. Sfeer in de groep goed, de docenten hebben een positieve invloed op de ‘openheid’ in de groep. Er werd niet ge- of veroordeeld, er was een veilige sfeer.’
  Kitty van de Koolwijk, Management assistente Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis

  Bedankt voor deze geweldige opleiding. Mede door de professionele begeleiding van Ingrid en Leonoor. Ook de gastsprekers voor de diverse onderdelen van de opleiding waren inspirerend. Veel gehoord, veel geleerd en ook veel gepraat en gelachen! Deze opleiding is een aanrader voor bestuurssecretaresses met ambitie. Het is echt leren van en met elkaar!’
  Babette Geurtsen, Bestuurssecretaresse Stichting Wonderwijs

  ‘Waardevolle opleiding; veel kennis opgedaan met genoeg handvaten om de functie van secretaresse uit te breiden tot bestuursassistent. Goed om kennis met elkaar te delen en van elkaar te leren.’
  Ella van Dongen, Bestuurssecretaressse STC Group

  ‘Interessante en leerzame opleiding. Erg prettig om met vakgenoten te sparren over onze werkzaamheden. Door de presentaties meer inzicht gekregen in de diverse onderwerpen. Hierdoor ga je tijdens je werk (nog) meer nadenken, herken je bepaalde issues en ga je hierop dieper in. Je weet waar je informatie kunt nazoeken. Hierdoor kun je de bestuurder nog beter ondersteunen, kun je je onderscheiden en ben je van toegevoegde waarde. Ook na de opleidingsdagen weten we elkaar te vinden, wat ik als zeer prettig ervaar. Een eigen netwerk hebben is fijn.’
  Wendy Gubbels, Bestuurssecretaresse bij SPOLT

  ‘Gaaf! Heel veel geleerd in korte tijd, waar ik, maar ook mijn leidinggevenden en collega’s verder mee kunnen. Er zijn veel inzichten en handvatten aangereikt waar ik nu verder mee kan. Bedankt voor alle inspiratie en ervaringen, en gezelligheid en alles!’
  Liesbeth Brandt, Secretaris Interconfessionele Scholengroep Westland

  En we delen natuurlijk graag ook positieve feedback bestuurders:

  Ik ervaar zelf hoe veel profijt ik heb van onze bestuursassistent die gericht is op haar (persoonlijke) ontwikkeling en leert van en met collega’s. Mooie opleiding op HBO niveau. Aanrader!
  Maaike Huisman-Verkeste MSc, College van bestuur bij SKO – Ontwerpers van Onderwijs

  Een specifieke, onderwijsgerichte opleiding voor bestuurssecretaresses waar je als bestuurder zéker profijt van hebt! Een mooie ontwikkelstap voor de bestuurssecretaresses in het onderwijs: waar en hoe kun je optimaal waarde toevoegen?’
  Co de Custer, Directeur-bestuurder a.i., voorzitter, projectleider samenwerkingsverbanden PO en VOAlgemene informatie

 • Type:

  4-daagse opleiding

 • Prijs:

  € 3.995,- excl. btw
  incl. verblijfskosten

 • Data:

  Voorjaar 2024
  blok I  10-11 -12 april
  blok II  24 mei

  Najaar 2024
  Blok I  9-10-11 oktober
  Blok II  22 november

 • Locatie:

  ISVW – LeusdenPer opleiding kan één persoon per organisatie deelnemen. 


‘Boeiend, interactief en supertof!’