• Opleiding onderwijs

  Bestuursassistent in het onderwijs

  4-daagse opleiding op HBO-niveau voor bestuursecretaresses werkzaam in of voor het onderwijs

  Je bent bestuurssecretaresse en wilt je verder ontwikkelen in je huidige functie, meer verdieping en meer inhoud. Of je doet nu al meer dan de gemiddelde bestuurssecretaresse en wilt vooral (achtergrond)kennis en specifieke vaardigheden opdoen om je functie vol vertrouwen verder vorm te geven.

  Tijdens deze 4-daagse opleiding leer je op welke vlakken je een waardevolle aanvulling op niveau kunt bieden en hoe je je (nieuwe) functie optimaal invulling geeft.

  Doorgroeien van bestuurssecretaresse naar bestuursassistent vraagt om de ontwikkeling van aanvullende specifieke kennis, competenties en vaardigheden, vooral op het gebied van:

  • Goed onderwijsbestuur / good governance
   De bestuursassistent kan een aansturende rol vervullen in het onder de aandacht brengen en actueel houden van de regelgeving binnen de eigen sector.
  • Planning- en controlcylus
   De bestuursassistent kan een belangrijke rol hebben bij het monitoren en bewaken van de processen rondom budgetten, begroting en jaarplanning. de WMS, WPO, WVO en WNT.
  • Regie op besluitvormingsprocessen
   De mogelijke taken en verantwoordelijkheden van de bestuursassistent bij het stroomlijnen en bewaken van de besluitvormingsprocessen.
  • Beleidsstukken: vorm en schrijfstijl
   De bestuursassistent moet inhoudelijk sterke en aantrekkelijk leesbare stukken op kunnen leveren. Naast verslaglegging, bereid je ook beleidsnotities voor uit naam van de bestuurder (jaardocument, kaderbrief, advies- of instemmingsaanvragen, meerjarenbeleidsplan enz.).
  • Positief beïnvloeden, overtuigen en omgaan met weerstand
   Als bestuursassistent heb je geen formele macht, maar ben je wel (mede)verantwoordelijk voor een gezamenlijk resultaat. Mensen in beweging krijgen op een natuurlijke en respectvolle manier is dan essentieel.

  Resultaat

  Je hebt kennis en vaardigheden opgedaan om deze (nieuwe) functie vorm en inhoud te geven. Daardoor draag je (nog) meer bij aan het waarmaken van bestuurlijke ambities. Je hebt vertrouwen in jezelf, kunt prioriteiten stellen en durft te handelen!

 • Sprekers

  Sprekers

  Ingrid de Jong & Marjoleine Kwak, programma-managers.
  We hebben een uitgekiend programma samengesteld en zijn nu in gesprek met deskundige en bevlogen sprekers die graag hun kennis en ervaring met jullie delen. Onderstaande mensen hebben hun medewerking al toegezegd, zij zien er naar uit om mee te werken aan de opleiding tot Bestuursassistent!

   

  Leonoor Van Gils, Opleidingsadviseur bij Pro Senectute. Leonoor heeft oog voor samenhang, communicatie en kwaliteit en is praktisch ingesteld. ‘Ik voel me op mijn plek in een omgeving waar respect en vertrouwen belangrijk zijn en waarin samenwerking vanuit gedeelde verantwoordelijkheid bijdraagt aan resultaat, succes en werkplezier.’ Samen met Ingrid coördineert Leonoor de opleiding.

   

  Co de Custer is gespecialiseerd in de inhoudelijke, financiële en bestuurlijke consequenties van de invoering van passend onderwijs. Hij is als interim bestuurder, directeur, voorzitter, adviseur of projectleider beschikbaar voor werkzaamheden in de context van PO en VO samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Het meest op zijn plaats is hij in omstandigheden waarin behoefte is aan verheldering, visie en structuur. Co beschikt over een groot netwerk en brede ervaring in bestuurlijk complexe situaties. Hij is sinds 2010 partner van Eduquality, een interim- en adviesbureau in Amsterdam.

  Erik Boswinkel, financieel adviseur/interim manager in onderwijs en zorg. Erik helpt scholen en zorgorganisaties die worstelen met het beheersen van geldstromen en het maken van financiële keuzes. ‘Samen brengen we de basis op orde door doelen, inzet van mensen, middelen en processen met elkaar te verbinden en te vereenvoudigen’. Erik werk(te) als directeur bedrijfsvoering bij de Veluwse Onderwijsgroep, hoofd bedrijfsbureau bij het UMC Utrecht, als penning-meester/ bestuurder bij de NVvPO en als bestuursondersteuner bij Trinamiek.

  Mariët Hermans, Expert in bedrijfscommunicatie. Voordat Mariët een eigen bedrijf startte, werkte ze als redacteur en schrijftrainer bij Berenschot en Boertiengroep. ‘Ik help mensen om beter en gemakkelijker te gaan schrijven. Zo bereiken ze sneller wat ze willen bereiken. Ook besparen ze tijd en energie. Daarnaast lever ik een bijdrage aan het begrijpelijker en aantrekkelijker maken van teksten.’

 • Deelnemers 2021

  Een secretaresse uit deze organisatie schreef zich in voor 2021:

  ISW / Naaldwijk
  SKO Flevoland en Veluwe / Lelystad
  SWV Unita /Hilversum

   

  Gereserveerde plekken: 1

   

   

   

   

 • Ervaringen

  ‘Boeiend, interactief en supertof’!

  Ik ervaar zelf hoe veel profijt ik heb van onze bestuursassistent die gericht is op haar (persoonlijke) ontwikkeling en leert van en met collega’s. Mooie opleiding op HBO niveau. Aanrader!
  Maaike Huisman-Verkeste MSc
  College van bestuur bij SKO – Ontwerpers van Onderwijs


   

  Sinds 2018 hebben 60 secretaresses raad van bestuur aan de soortgelijke opleiding in de zorgsector deelgenomen. En echt waar, ze zijn zonder uitzondering állemaal enthousiast over de inhoud en vorm van de opleiding.

  Een paar reacties:

  ‘Een aanrader. Behalve dat je veel kennis opdoet, leer je ook collega’s van andere organisaties kennen. Buiten de scholing om weten we elkaar ook te vinden om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen. Mijn ervaring met de opleiding was zeer positief, zelfs in Coronatijd!’
  Marion Post-Bloemhof, Directie-/bestuursassistente bij Zorgroep Liante

  ‘Deze opleiding (toegespitst op de zorg) heb ik vorig jaar gevolgd. Tot op de dag van vandaag heb ik er plezier van en er een fijn netwerk aan over gehouden.’
  Martine Hassing, Secretaresse Raad van Bestuur bij Sint Jacob

  ‘Het zijn intensieve dagen waar je ontzettend veel kennis opdoet en mooie contacten legt.’
  Hermien Deusjen, secretaresse Raad van Bestuur ZorgAccent

  ‘Super opleiding op een mooie plek, toffe begeleiding en interessante sprekers. Ik zeg: doen!’
  Wendy de la Rambeljé, Bestuursassistent raad van bestuur Amsterdam UMC

  Een impressie: 

  Na de eerste opleiding in het onderwijs vind je hier natuurlijk de ervaringen van de deelnemers uit het onderwijs!


Algemene informatie:

 • Type:

  4-daagse opleiding

 • Prijs:

  € 3.695 excl. btw
  incl. alle verblijfskosten

 • Data:

  Maart-juni 2021 / geannuleerd
  blok 1: 24, 25 en 26 maart
  blok 2: 4 juni

  Sept.-dec. 2021
  blok 1: 28, 29 en 30 sept.
  blok 2: 3 december

  Wil je zeker zijn van een plaats?
  Neem geheel vrijblijvend een optie door een mail te sturen aan [email protected] of door op het inschrijfformulier bij ‘bericht’ te vermelden dat het om een voorlopige reservering gaat.

 • Locatie:

  Kontakt der Kontinenten – Soesterberg

Corona: zó werken wij nu!

Prima samen aan de slag met inachtneming van de RIVM-maatregelen. Lees meer…


© 2019 Kennismiddagen